Blogs

Al sinds 2015 schrijft Jeannette van Kuik blogs over haar praktijk, haar ervaringen en persoonlijke strubbelingen. Hieronder lees je een aantal van haar blogs.

Blogs over kinderen

Kind van 9

Een briefje met deze tekst hangt alweer een tijdje op de deur van onze tienjarige dochter. En onder dit briefje hangt een ander epistel met daarop ‘drie keer kloppen’.En ineens dacht ik terug aan mijn eigen kindertijd. Ook ik had een briefje op de deur, een slot op mijn dagboek en geheimen voor mijn ouders. En ik herinner mij het eerste gevoel van eenzaamheid.

Lees meer »

Help mijn kind is 2

Als kindercoach krijg je ook vragen van ouders tussen over jonge kinderen. Kindercoaching is coaching van kind, papa en mama. En het kind kun je coachen vanaf 9 jaar. Wanneer het kind jonger is coach je de ouders. 

Lees meer »

Blogs over ouders

Opvoeden anno NU

Zembla heeft ooit (2015) een mooie documentaire gemaakt over ‘ouders van tegenwoordig’.De ondertitel van deze documentaire:De ouders van tegenwoordig zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Of ze nu straffen of belonen, het maakt geen indruk op Lisa, Sophie, Luna, Bram en Daan. Ze hebben of krijgen toch alles wat hun hartje begeert. De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn kind; liever beschouwen ze zoon of dochter als hun beste vriend of vriendin. Ze zetten hun kinderen zo op een voetstuk dat die gaan geloven dat ze de meest bijzondere personen op aarde zijn.Als zoon of dochter zich op school misdraagt, hoeft het kind zich niet te verantwoorden, maar gaat mama of papa bij de leraar verhaal halen. Deskundigen zijn bang dat de prinsen en prinsessen die op de achterbank van hockeytraining naar vioolles worden vervoerd, zullen uitgroeien tot een generatie narcisten. En ze waarschuwen ervoor dat deze kinderen niet zijn voorbereid op het echte leven. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld, maar vallen daarna in een diep zwart gat. Uit onderzoek blijkt dat er nergens zoveel twintigers in therapie zijn voor depressive en burnout. Zembla onderzoekt wat opvoeden anno nu zo moeilijk maakt.

Lees meer »

Coachen van ouders

Mijn kind is zo verschrikkelijk boos! En zo vaak ook. Geen houden aan. Hij bepaalt de sfeer in huis en alle gezelligheid is weg. En om het te stoppen doe ik vaak ook enorm kwaad tegen hem. Het is geen oplossing natuurlijk, maar het zit me tot HIER!

Lees meer »

De worsteling van mijn moederschap

Ooit schreef ik op social media dat de overgang in combinatie met pubers niet zo heel erg fijn is.En dat was redelijk zacht uitgedrukt. Ik raak mezelf hierin net zo vaak kwijt als dat ik me weer herpak en hervind.

Lees meer »

leuke werkvormen

werkvorm: inspiratiedoosje

Tijdens de coaching doen kinderen en hun ouders veel inzichten op over zichzelf en de wereld. Ook sta ik vaak versteld van de wijsheid van kinderen. Veel kindercoaches gebruiken ook inzichtskaartjes zoals eigenwijsjes. Maar kinderen kunnen ook zelf heel goed samen met hun ouders hun eigen inzichtskaartjes of steentjes maken.

Lees meer »

werkvorm: dagboek

Veel kinderen, met name als ze tussen 9 en 10 jaar zijn, hebben het nodig om ergens hun gedachten op te kunnen schrijven. Maar in een dagboek hoef je niet alleen te schrijven. Je kunt er van alles aan toevoegen, tekenen, knippen en plakken.Een dagboek kan geheim zijn, dat is het allerleukste, maar je kunt het ook meegeven aan je coachee als 'thuisopdracht'.

Lees meer »

werkvorm: gedichten

Veel kinderen vinden het leuk om te rijmen. Maar gedichten hoeven helemaal niet te rijmen. Er zijn bekende dichtvormen zoals 'elfjes' waarbij je start met 1 woord, daarna 2 woorden, dan 3 woorden, dan 4 woorden en je eindigt weer met 1 woord. Het kind (of de ouder) kan hierbij het thema nemen wat hem of haar bezig houdt of als verwerking van gevonden kwaliteiten. Bijvoorbeeld:

Lees meer »

blogs over kindercoaching

Wat is kindercoaching?

Er zijn vele vormen van hulpverlening voor kinderen. En vaak krijgen we de vraag wat het verschil is tussen kindercoaching en bijvoorbeeld therapie.Om dit uit te leggen gebruik ik graag de metafoor van de koets.

Lees meer »

Hoe vind ik de juiste opleiding?

Na het lezen van verschillende sites ben ik super enthousiast geworden over het vak kindercoaching.Ik word zo blij van de gedachte dat dit vak misschien is waar ik in mijn hart zo gelukkig van word.Maar ik ben ook een beetje verward door zoveel verschillende opleidingen en ik weet niet wat ik nu moet doen.De inhoud en opzet van alle opleidingen verschillen heel erg maar ook de tarieven liggen enorm uit elkaar.Kun jij mij misschien vertellen waar de verschillen in zitten? En waar ik op moet letten bij het kiezen van de juiste opleiding?

Lees meer »

Ik wilde altijd al met kinderen werken, maar ...

Daar ging ik dan. 12 jaar oud. Op de fiets. We hadden afgesproken bij de grote brug om kwart over 7. Een zware echte leren tas achterop de fiets geknoopt met een elastieken spin, zodat de tas er niet af zou vallen. Ik had voor alle zekerheidheel veel schoolboeken meegenomen en zelfs het woordenboek ontbrak niet. De tas was loodzwaar.

Lees meer »

blogs over ondernemen

Eigen praktijk! Succes verzekerd ???!

Via Social Media lees je diverse berichten van ‘succes-coaches’ die je een bloeiende praktijk beloven. Veel tips hierin gaan over ‘geloven in jezelf’, ‘uitstralen van je eigen kracht’, ‘weten wat je wilt’, etc.Ik begrijp al deze berichten, heb de meeste top-10 items zelf ervaren en ja, alles daarvan is waar.

Lees meer »

Doorverwijzen. 1 + 1 = ....

In een van mijn blogs heb ik de koets als metafoor voor kindercoaching omschreven.Kort samengevat komt het erop neer dat je het kind kunt vergelijken met een koets. De paarden zijn de talenten en kwaliteiten, met andere woorden, de mogelijkheden van het kind om vooruit te kunnen in het leven. De koetsier is het bewuste, datgene in een kind wat al lerend de weg vindt. En de passagier, degene die het doel van de reis bepaalt kun je zien als de ziel, dat wat een mens innerlijk aanstuurt.

Lees meer »

Het intakegesprek - een metafoor

In een van de blogs heb ik voor ons beroep kindercoaching de metafoor van de koets gebruikt. Dat deze metafoor heel verhelderend bleek heb ik mogen horen en lezen uit veel reacties. De metafoor maakt veel duidelijk, maar ... in 'de koets' zitten meer mooie beelden.

Lees meer »

Wat moet ik doen als ....???

Wanneer je kindercoach bent of het vak kindercoaching aan het leren bent heb je vaak vragen als: Wat moet ik doen als? En als een kind …., hoe moet ik dan? En stel dat.. wat dan? Allemaal vragen die je hebt omdat je nog geen praktijkervaring op hebt kunnen doen met al die ‘wat-als-momenten’.

Lees meer »

Ondernemend verschil (man vs vrouw)

Als kindercoach ben je ondernemer. Ook al ben je niet als zelfstandig ondernemer werkzaam, maar binnen een organisatie, dan nog zul je ondernemersactiviteiten moeten ontplooien om jezelf zichtbaar en kenbaar te maken. Gewoonweg omdat ons vak tot op heden nog niet heel erg bekend is en men de weg naar de kindercoach nog niet zo makkelijk vindt.

Lees meer »