Hoe vind ik de juiste opleiding?

Gepubliceerd op 10 september 2024 om 13:33

Na het lezen van verschillende sites ben ik super enthousiast geworden over het vak kindercoaching.
Ik word zo blij van de gedachte dat dit vak misschien is waar ik in mijn hart zo gelukkig van word.
Maar ik ben ook een beetje verward door zoveel verschillende opleidingen en ik weet niet wat ik nu moet doen.
De inhoud en opzet van alle opleidingen verschillen heel erg maar ook de tarieven liggen enorm uit elkaar.
Kun jij mij misschien vertellen waar de verschillen in zitten? En waar ik op moet letten bij het kiezen van de juiste opleiding?

De bovenstaande mail krijg ik in diverse varianten dagelijks in mijn mailbox en ook op Social Media zie ik de vraag voorbij komen wat nou de beste kindercoachopleiding is. Welke opleiding geadviseerd wordt. Of welke opleiding geschikt is.

Helaas kan ik ook niet dé opleiding aanraden die passend is. Allereerst ken ik de andere opleidingen niet persoonlijk, omdat ik ze niet gegeven of gevolgd heb. Dus ik weet ook niet welke informatie ze daar bieden en welke ervaringen je daar opdoet. En daarnaast ken ik de vragensteller niet. En dat is wel handig om gericht advies te kunnen geven.

Ik begrijp ook dat in het oerwoud van opleidingen met zoveel diversiteit de klus haast onmogelijk lijkt om die plek te vinden waar jij het vak leert op jouw manier, passend bij wie jij bent.

De onderstaande vragen kunnen je wellicht een stukje verder helpen:

  • Wat zoek jij in een opleiding?
  • Wil je liever praktisch of hou je van studeren?
  • Wil je een eigen praktijk starten of het binnen je eigen werkzaamheden doen?
  • Heb jij behoefte aan het leren op jouw eigen manier of wil je hierin liever sturing en begeleiding?

Schrijf eens op wat jij het liefst wilt en stuur dat naar de verschillende opleidingen als vraag. Bijvoorbeeld: hoe groot zijn jullie groepen? of Moet ik veel studeren? of Is er aandacht voor rouw en verlies? Benoem zoveel mogelijk wat jij belangrijk vindt. Aan het antwoord wat je van de opleiding krijgt kun je vaak al wel ontdekken of het bij je past of niet.
Ook adviseer ik om open dagen bezoeken. De meeste opleidingen hebben deze mogelijkheid wel.
Wij organiseren zelf geen open dagen, omdat wij leslocaties huren. Wij kiezen liever voor persoonlijk contact. Je kunt dan ook altijd een afspraak maken om gezellig te kletsen over ons bijzondere vak, de magische opleiding en jouw verlangens hieromtrent.
Vaak staan op websites ook ervaringen van deelnemers. Natuurlijk is het logisch dat opleidingen positieve ervaringen plaatsen, maar het geeft wel op die manier een beeld hoe deelnemers de opleiding zien.
Verder is er op Facebook een groep genaamd kindercoach. Hier is deze vraag al vaak gesteld en kun je de reacties lezen. Je kunt dan persoonlijk aan de mensen vragen waarom ze de opleiding zo fijn vonden en waarom ze de opleiding aanraden.

Het beste advies wat ik je kan geven
'Volg je hart, volg je onderbuikgevoel, volg je intuïtie’. Diep van binnen weet jij als jij de opleiding aanklikt waar jij past dat ‘dit’ het is. Er zijn er veel. De kosten zijn heel divers. Laat je daar niet door weerhouden.
De hoogste prijs is niet per definitie de beste, de laagste prijs ook niet de slechtste. Er is één opleiding die perfect bij jou past... en die vind je met je hart.

Wat kun je bijvoorbeeld doen om een opleiding met je hart en je gevoel te kiezen?
Kiezen met je hart is een vrij nieuwe manier die we niet hebben geleerd op school. Vertrouwen op je intuïtie is geen vak apart. Terwijl we dit eigenlijk wel aan kinderen zouden moeten leren. Maar goed, daar is de kindercoach dan weer voor.
Omdat het zo nieuw is zijn er ook nog geen vertrouwde methodieken voor. Werkwijzes die je bekend voorkomen of die je wel vaker doet. Ik omschrijf hieronder twee mogelijkheden die wellicht wat zweverig overkomen, maar die het uitproberen de moeite waard zijn.

Voelen
Schrijf de opleidingen die jij wellicht zou willen doen op losse briefjes. Op elk briefje 1 opleiding. Leg ze op de kop en hussel ze door elkaar.
Leg de briefjes nu op de grond en ga op een briefje staan en voel wat er van binnen bij jou gebeurt. Wanneer je een echt hoofdmens bent zal dit wat lastiger zijn, maar volg dan je gedachten. Wat ervaar je op dit briefje? Wat denk je? Wat voel je? Wat is je neiging om te doen.
Wanneer je 'uitgevoeld' bent stap je op het volgende briefje en dan ga je weer ervaren. En zo doe je dat met elk briefje.
Ga ook af en toe nog even terug en 'test' zo elke mogelijkheid.
Uiteindelijk zal er eentje het beste voelen. Draai het briefje om en kijk welke opleiding dat is. Geheid dat je al vanaf het begin een goed gevoel over deze opleiding had.

Kijken
Wat je ook kunt doen is letten op de signalen om je heen. Welk woord valt je steeds op? Welk beeld? En bij welke opleiding past dat? We noemen dat synchroniciteit.
Stel innerlijk de vraag 'wat is voor mij de passende opleiding' en laat het antwoord zich in de komende tijd aan je ontvouwen.
Het lijkt misschien wat zweverig, maar wanneer je open staat voor meer dan komt het antwoord vaak op heel veel manieren naar je toe. Het is wetenschappelijk ook wel verklaarbaar. Maar daar ga ik nu even niet op in (dat doe ik tijdens de opleiding ;))

 

Een fijne dag gewenst

en...

succes bij het vinden!

Jeannette

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.