werkvorm: een kijkje naar binnen

Een fijne werkvorm voor kindercoaching is het maken van een kijkdoos.

Misschien ken je het nog wel van vroeger. Een schoenendoos met een kijkgaatje voorin. Bovenop het deksel zat ook een gat, vaak beplakt met een gekleurd stukje doorzichtig papier. En als je in de doos keek zag je een tafereeltje.

De reden dat ik de kijkdoos met de coachee ga maken is om dingen die bij de coachee van binnen zitten te kunnen zien. Een kijkje in de binnenwereld als het ware.

Met mijn coachee ga ik vaak in de natuur op zoek naar inspiratie. Kleine voorwerpen die in de kijkdoos passen en die symbool staan voor gedachten, gevoelens, gebeurtenissen etc die 'binnen' zitten. Zo maakte een coachee, ik noem hem hier voor het gemak even Jip, een kijkdoos over zijn positieve veranderingen die hij had doorgemaakt nadat hij gepest was. De kijkdoos was de afsluiting van het coachtraject. In de doos plaatste hij een grote steen. 'dat is omdat ik heel sterk ben geworden en ik niet meer aan de kant ga'.
Op de steen hij hij met stift het woord 'sterk' gezet. De achterkant van de doos had hij beplakt met behang van de slaapkamer van zijn ouders. Dan denk ik aan papa en mama en voel ik me veilig legde hij uit. In de doos lag ook een foto van opa. Want als ik aan opa denk dan maak ik grapjes net als opa. En dan is het niet meer zo moeilijk. Ik ben een grapjas. En zo had hij meer voorwerpen een plek gegeven. Steeds weer kijkend door het gaatje zodat hij alles goed kon blijven zien. Een prachtproces en een magische afsluiting.En voor deze kerel een mooie manier om af en toe weer bij zichzelf naar binnen te kijken.

Om deze werkvorm te oefenen is het wellicht leuk om jouw eigen herinneringen-kijk-doos te maken. Met herinneringen aan een bijzonder moment. Wat speelde er van binnen bij jou waar je af en toe nog naar zou willen kijken?

 

Veel coachplezier gewenst

liefs

Jeannette

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.