Ondernemend verschil (man vs vrouw)

Gepubliceerd op 10 september 2024 om 13:28

Als kindercoach ben je ondernemer. Ook al ben je niet als zelfstandig ondernemer werkzaam, maar binnen een organisatie, dan nog zul je ondernemersactiviteiten moeten ontplooien om jezelf zichtbaar en kenbaar te maken. Gewoonweg omdat ons vak tot op heden nog niet heel erg bekend is en men de weg naar de kindercoach nog niet zo makkelijk vindt.

De afgelopen tijd heb ik meer en meer inzicht gekregen in de verschillen qua ondernemerschap tussen mannen en vrouwen. Want dat we verschillend zijn dat weten we al vanaf kleins af aan. Maar dat er in het voeren van de onderneming ook leuke verschillen zijn dat was voor mij echt nieuw om te ontdekken (en eigenlijk wist ik dat stiekem ook allang, maar ik ben me er sinds kort meer van bewust). In dit blog zet ik het mannelijke tegenover het vrouwelijke. Natuurlijk zijn in het gebied daartussen heel veel mogelijkheden, maar om het verschil duidelijk te maken zet ik het in dit blog even in de uitersten tegenover elkaar. Daarmee wordt het hopelijk duidelijk. En…. zoals je weet heeft iedere vrouw een mannelijk deel in zich en ieder man een vrouwelijk deel (animus en anima). Daarover gaat het in dit blog dan weer niet.

De mannen
Allereerst wil ik met jullie kijken naar de mannen.
Daarvoor wil ik je vragen om eerst DIT filmpje (2 minuten) te kijken waarin we drie gorilla – jongens met elkaar zien stoeien.

Leuk om naar te kijken he? En weet je wat zo mooi is, deze jongens leren spelenderwijs hun krachten kennen. Ze ervaren tegenstand en ze ontwikkelen door ervaren.
En kijk nu eens naar DIT filmpje (1 minuut) van stoeiende jongens en vergelijk dit eens met het eerste filmpje.

Als je goed kijkt zie je dat deze jongens hetzelfde doen. Stoeien, elkaars krachten meten, aan de zijkant toekijken en dan meedoen. En zo spelenderwijs zichzelf ontwikkelen.

Om deze ontwikkeling te kunnen maken hebben jongens stoeimaatjes nodig, concurrentie heet dat ook wel. De tegenstander, concurrent, die net iets meer tegenstand geeft, die net iets slimmer is, daar leer je het meest van. Concurreren is dan ook een mannenspel. Ze genieten ervan en hebben deze weerstand nodig om zichzelf te kunnen laten groeien.
Is de tegenstander te groot of te zwaar dan kom je in de valkuil van concurreren, dan worden er verliezen geleden en dat gaat het spel van de bovenstaande filmfragmenten over in vechtpartijen met winnaars en verliezers. Dat is de grote valkuil van het spel van concurrentie. Maar blijft de tegenstander, de concurrent, in het ‘spel’ dan komen bedrijven tot grote hoogte. Met andere woorden, ze hebben elkaars krachten nodig om zelf sterker te worden en om zich te kunnen onderscheiden. Dit laatste, het onderscheiden, is een van de mannelijke kwaliteiten.
Andere kwaliteiten zijn bijvoorbeeld: doelgerichtheid, focus (andere zaken buitensluiten), gericht op verbetering,

De vrouwen
Wanneer je bij oervolkeren/ stammen gaat kijken dan zie je vrouwen bij elkaar zitten. Elk met hun eigen ‘handwerk’ of ‘klus’. Er wordt heel wat afgepraat en gedeeld.
Tijdens het zoeken naar geschikt beeldmateriaal kwam ik dit filmpje tegen van knutselende K3 meiden. Niet helemaal een origineel beeld, maar als je goed kijkt zie je hier delen, samenwerken en met elkaar iets neerzetten. Ieder met de eigen mogelijkheid.
Echte vrouwelijke kwaliteiten zijn: in vertrouwen wachten (9 maanden als het moet) en steeds voorwaarden scheppen om het leven te behouden.
Een vrouwelijke ondernemer heeft dus verbinding met anderen nodig om samen te delen en met elkaar deze voorwaarden tot ‘leven’ te scheppen. Dit doet ze gebruik makend van haar intuïtie. Dan is een vrouw op haar sterkst. Samen iets ondernemen is dan ook voor vrouwen niet om krachtmetingen aan te gaan, maar om samen te delen. Er is geen winst of verlies, er is samen.
De grote valkuil van vrouwen en delen is dat er nooit iets van de grond komt. Dat alles hetzelfde blijft.

Ondernemen in elkaars krachtveld
Wanneer vrouwen gaan concurreren, oftewel gaan ondernemen in het mannelijke krachtveld, dan gebeurt er iets heel bijzonders. Vrouwen kunnen elkaar vergiftigen. Ze maken de ander zwakker om zelf sterker te worden. Het is de tegengestelde beweging van de man die concurreert. Dat is niet de ander verzwakken om zelf sterker te worden. Vrouwen die concurreren doen dat dus eigenlijk met een vrouwenenergie in een mannenveld. En dan brouwen wij vrouwen gif voor de ander. In het geheim. ‘Als jij zwakker bent, ben ik sterker’. Met als gevolg dat vaak beide partijen verzwakken. Concurrerende vrouwen verzwakken zichzelf en elkaar. Stoeiende vrouwen vinden mannen vaak wel ‘lekker’ om naar te kijken, maar het is nooit echt stoeien zoals jongens dit doen.
Vrouwen die delen en vertrouwen versterken zichzelf en elkaar.

De mannelijke energie in het vrouwenveld is net zo bijzonder. Wanneer mannelijke ondernemers ondernemen vanuit ‘delen’ en ‘vertrouwen op dat wat vanzelf komen gaat’ (= de vrouwelijke cycli) gaan krijgen ze geen onderneming van de grond. Er gebeurt niets. Ze hebben geen stoeimaatjes en dat is juist zo nodig.
Er zijn bijvoorbeeld reclames waarin de concurrent bij naam genoemd wordt op een verzwakkende manier. Bedrijven voor hoortoestellen hebben daar een handje van  om de ander negatief neer te zetten, minder te maken. Een typische vorm van vrouwelijk concurreren. De ander zwart maken om zelf beter te zijn.
Mannen die concurreren op een stoeiende wijze versterken zichzelf en elkaar.

Kindercoach als ondernemer
Nu je dit allemaal weet kun je kijken naar jezelf als ondernemer. Ben je een man dan zul je dat heel anders doen dan wanneer je een vrouw bent. Blijf bij je eigen krachtveld en doe wat passend is om jezelf, de ander en het vak te versterken.
Voor vrouwen (wat vandaag de dag toch de meeste kindercoaches zijn) is het blog ‘succes verzekerd’ heel geschikt. Het zijn tips die ik vanuit mijn vrouwelijke waarden heb geschreven. Dat kan ook niet anders, want ik ben een vrouw en onderneem vanuit mijn eigen vrouwelijkheid. Mijn kracht is het samenwerken, het delen en vermenigvuldigen. Het elkaar gunnen met als grote valkuil mezelf wegcijferen. Juist door het delen en mijn eigen aandeel hierin de nemen heb ik een krachtige onderneming. Ik werk samen met andere opleidingen en heb leuke collegiale contacten met andere opleiders.

En ben jij een mannelijke kindercoach dan nodig ik je uit om te stoeien en het spel aan te gaan met gelijkwaardige collega’s die genieten van een robbertje vechten. Toch zal dat meer solitair zijn dan vanuit de gezamenlijkheid. En dat is ook zeer gezond.  Ik kan je hierin als vrouw echter geen tips geven, maar ik vermoed wanneer je gaat googlen dat veel tips op ondernemerschap vrij mannelijk zijn en dat je daar zeker je voordeel mee kunt doen.

 

Ik wens je een ondernemende dag

liefs

Jeannette

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.